Ohälsokost

Med jämna mellanrum uppmärksammar vi artiklar om ”ultraprocessad mat” och dess negativa konsekvenser för vår hälsa. Det är skillnad mellan processad och ultraprocessad mat. All bearbetning av mat i syfte att öka hållbarhet, förbättra möjligheten för kroppen att tillgodogöra sig näringsinnehåll, etc är att processa maten. Det inkluderar, skära, hacka, koka, grilla, salta, syra, etc. Mer och mer kritik framförs och negativa effekter påvisas, men företrädare för livsmedelsindustrin och forskare i livsmedelsteknik har försvarat den ultraprocessade maten.

Man skulle kunna säga att vid tillverkning av ultraprocessad mat går det ut på att ersätta dyra råvaror mot billigare ingredienser, exempelvis modifierat veta, socker och raffinerade fröoljor. Se till att det smakar riktigt gott, är lättuggat och stoppa det i en säljande förpackning. Enligt artikel i DN, 2022-08-14, känner man igen den ultraprocessade maten via dess säljande förpackning, komplicerade ingredienslista och ett bäst-före-datum långt in i framtiden.

Av Europas länder ligger Sverige i topp när det gäller konsumtion av ultraprocessad mat. Över 40 procent av vårt energiintag kommer från ultraprocessad mat visar en studie som gjordes december 2021.

Enligt Filippa Juul, forskare i näringsepidemiologi vid New York University, har våra gener inte förändrats de senaste 100 åren, men livsmedel som finns omkring oss har förändrats otroligt mycket. Hon har arbetat tillsammans med den brasilianske nutrisionsforskaren Carlos Monteiro. Monteiro och hans forskargrupp ligger bakom Nova-systemet som används för att definiera vilken mat som klassas som ultra processad. Det innebär att ett livsmedel som har framställts med hjälp av industriella processer och ingredienser som inte finns i ett vanligt kök och har många tillsatser, klassas som ultraprocessat.

Hör Carlos Monteiro prata om ultraprocessad mat på denna YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=b4KXe83fz5A

Innehåll: VETEMJÖL, OST, vatten, griskött, tomatpuré, rapsolja, socker, potatismjöl, salt, modifierad stärkelse, jäst, vitvinsvinäger, kryddor, kryddextrakt, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250. Kött: 10%

Olika studier och forskning har visat att det finns samband mellan övervikt och fetma och hjärt- och kärlsjukdom. Epidemiologiska studier de senaste åren har visat att högre konsumtion av ultraprocessad mat kan kopplas till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, samt högt blodtryck och metabolt syndrom.

2019 gjorde USA:s hälsovårdsmyndighet en randomiserad studie för att kontrollera hälsoeffekterna av ultraprocessad mat. Studien visade att deltagare som åt ultraprocessad mat i genomsnitt fick i sig 500kcal mer per dag jämfört med deltagare som åt minimalt med ultraprocessad mat. De ökade i vikt med 1 kg på 2 veckor, medan gruppen som undvek ultraprocessat, gick ner 1 kg.

En trolig orsak till att vi äter för mycket när vi äter ultraprocessad mat, är att den är energität och lättsmält. Det är lätt för oss att lära oss tycka om den. Lågt innehåll av fibrer och protein gör att de inte känns mättande och skulle kunna vara orsak till överkonsumtion. De är också mjuka att tugga vilket gör dem fortare att äta. I kroppen bryts de ner fortare och ger större utslag på blodsocker och insulin. Det förekommer även tillsatser som kan ha metabola och inflammatoriska effekter, enigt Filippa Juul.