Ultraprocessad mat

Grundpelarna för att bygga en god hälsa är som bekant sömn, kost och motion. Beräffande kostvanor så finns det många läror och övertygelser om vad som är det bästa för hälsan. För många är valet av kost även en fråga om hållbarhet, klimat, mm. Anders Wallensten resonerar om kosten i sin bok ”Hälsogåtan”. Han skriver att det ”aldrig funnits en naturlig kost och att det inte finns bara en diet som är förenlig med hälsa” Människan är som art allätare och vi har stor flexibilitet i vad vi kan äta. Det viktiga är att äta en varierad och allsidig kost och se till att vi får i oss av alla näringsämnen och vitaminer. En alltför ensidig kost kan däremot vara ohälsosamt.

Det som är den stora utmaningen idag är överflödet av energität mat. Vår kropp är inte anpassad för att begränsa intaget av energität mat. Vi är utvecklade för överlevnad, inte för hälsa. Därför tror vår kropp att det är bäst att äta och bunkra upp ordentligt när vi har chansen. Men i vårt sammhälle finns i princip fri tillgång till energität mat.

Energität / Ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat är industriellt bearbetad livsmedel som är framtagen för att vara lätt att tillaga, aptitlig och marknadsförs för att vi ska köpa den. Den är oftast laddad med fett, socker och salt och och väldigt kaloririk. Man har funnit i studier att de som äter den här typen mat ofta konsumerar omkring 500kcal extra per dag. Ultraprocessad mat är dessutom oftast fattig på vitaminer och fibrer. Energin tas upp för snabbt av kroppen vilket medför att vi inte hinner känna mättnad, vilket leder till att vi äter mer än vi behöver.

Kostråd för hälsa

Lösningen för att hålla borta välfärdssjukdommar, förutom att vara aktiv och motionera, är att minska sitt intag av ultraprocessad mat. Enligt Anders Wallensten är det därför bra att äta mycket grönsaker, fullkorn och annat fiberrikt. Det tar längre tid för kroppen att ta upp energin från den här typen av kost vilket gör att det blir lättare att begränsa sitt energiintag. Dessutom gynnar det tarmfloran. En annan metod för att hålla ner sitt energiintag är att begränsa ätandet i tid av dygnet. I boken 24-timmars koden beskriver S Panda en metod som går ut på att ge kroppen en faste period på 12-16 timmar per dygn. Det innebär att man begränsar sitt ätande till mellan 8 och 12 timmar per dag. Mer om detta senare.