Mikrovanor

Många är vi som skulle må bra av att ändra till en hälsosammare livsstil. Trots att vi matas med många goda hälsoråd ser man en dramatisk ökning av ohälsa och livsstilssjukdommar i samhället. I Sveriges Radios program ”Kropp & Själ – Mikrovanor – små steg mot hållbara förändringar menar författaren till boken ”Hela Livet” problemet ligger i sättet i hur hälsoråd kommuniceras.

Men många försöker ändra sig till en hälsosammare livsstil och inte sällan handlar det om radikala förändringar. För en del fungerar det bra, de har fått nytt liv och mår jättebra. Andra har blivit helt besatta av sina nya vanor och kanske asociala i sin strävan efter perfektion. Det visar sig kanske att de nya vanorna är svåra att få att fungera i familjeliv, eller uteliv med restaurangbesök, etc. När det blir för komplicerat att följa de nya vanorna faller de flesta tillbaka till sina gamla rutiner.

Därför handlar nya trenden om att göra små, små förändringar istället för total, radikal förändring av livsstil. Ett litet steg, en 1 procents förändring istället för 100% förändring. På kort sikt får man inte så stor effekt av en mikrovana, men på lång sikt kan den få stor betydelse. Många tänker kanske att det känns lite futtigt att hålla på med mikrovanor, varför inte satsa på ett Vasalopp, Maraton, VAnsbrosim eller varför inte en Klassiker.

Man har sett i studier att ett dagligt litet överintag av typ 100kcal, motsvarande ett glas juice, kan ligga bakom en hel del av övervikt. På lång sikt adderar det ihop till stor effekt. På samma sätt får de små goda vanorna stor betydelse på lång sikt.

Forskaren och samhällsvetaren B J Fogg är författaren till boken Mikrovanor: de minimala förändringarna som ger maximala resultat. Han menar att vi oftast sätter orealistiskt höga mål och att det bäddar för misslyckande. Istället rekommenderar han att man skapar en mikrovana som är så liten att den nästan inte märks. Att skapa en vana kräver motivation, förmåga och en knuff. Motivationen är svår att styra, den varierar över tiden och är svår att öka uthålligt. Men små uppgifter kräver väldigt lite motivation för att göra. Den andra faktorn för att lyckas med din nya vana är din förmåga att utföra den. Genom att hålla det väldigt lätt, en väldigt enkel uppgift, kommer inte din förmåga att vara begränsande. Slutligen så behövs en ”knuff”, påminelse att göra den nya vanan. Det kan vara PostIt-lappar, larm i mobilen, inre känsla, etc. men dessa är inte att lita på, de kan lätt ignoreras. Istället ska man förlita sig på handlings knuffar.

Ställ dig i planka en kort stund innan du går på lunch, gör ett par armhävningar under tiden du brygger morgonkaffet, läs en sida i en bok innan du släcker lampan och somnar. Små vanor som inte ger så stor effekt i det korta perspektivet, men dessto större på lång sikt. Mikrovanor är metoden för att åstakomma bestående förändringar i livsstil.

Handlingsknuffar är vanor som du redan har. Om du till exempel brygger ditt frukostkaffe varje morgon kan du bestämma en mikrovana att göra två armhävningar under tiden kaffet bryggs. Det är rutiner som redan existerar som du använder dig av för att påminna dig om att göra den nya vanan. Du behöver inga post-it lappar eller mobillarm eftersom du ändå alltid har din rutin att brygga kaffet. När man klarat av sin nya mikrovana ska man vara nöjd med sig själv, ge sig själv beröm.

Mer information

  • Sveriges Radio Kropp & Själ: https://sverigesradio.se/avsnitt/mikrovanor-sma-steg-mot-hallbara-forandringar
  • Bok; Mikrovanor : de minimala förändringarna som ger maximala resultat, B J Fogg
  • Bok; Hela Livet, Anders Rosengren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *